Dramski tekstovi

Obrazloženje žirija 2020.

09.04.2020.

NATJEČAJ MALI MARULIĆ 2020. REZULTATI

 

1.       PRVA NAGRADA

BIJELI GREBENI

Autorica: Marta Mekovec de Carvalho Pokupić

 

2.       DRUGA NAGRADA

KAKO JE BLUNO POSTAO BRUNO

Autorica: Ozana Ramljak

 

3.        TREĆA NAGRADA

UŠTIMAMAC

Autorica: Andrijana Grgičević

 

OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA :

 

Bijeli grebeni

U mali, preplašeni  grad u kojem vlada diktatorica, „počasna građanka“ dolaze tetka i nećaka. Nova djevojčica u mjestu, Teodora ima neobičnu sposobnost: ljude vidi sa životinjskim glavama, koje govore o njihovim karakteristikama. Arhetipska priča o borbi dobra i zla, u svijetu kojim je ovladalo zlo, završava ipak pobjedom dobra, a Bijeli grebeni tekst je koji potencijalno stereotipnu priču pretvara u originalni scenski iskaz i maštovitu kazališnu igru.

 

Kako je Bluno postao Bruno

Medvjedić Bluno krene u svijet tražiti ljubav koju su njegovi roditelji izgubili jedan prema drugome jer tragati za ljubavlju se isplati, a koliko god je mukotrpan put veća je sreća na kraju. Kako je Bluno postao Bruno je topla priča o ljubavi, a dotiče se i prijateljstva i različitosti među djecom. Šarolika menažerija tumači aktere te učinkovito dočarava osobnosti raznih likova.

 

Uštimamac

Dječak i Majka žive sami. On se ponaša dječje bezobzirno prema kućanskim poslovima, a majka, sve više opterećena brigom za njega i kućanstvo, sve se više žali što dječaka navede da posjeti Ministarstvo tužakanja i od ministra svetog Jeronima zaželi novu majku. Humorističkim ocrtavanjem likova, posebno svetog Jeronima i njegovih anđela u Ministarstvu tužakanja, priča ''Uštimamac'' vodi nas na zabavan put kreiranja nove ''savršene majke'' i uči djecu lekciju kako i njihovo ponašanje utječe na njihove roditelje koji na kraju dana, ipak daju sve od sebe za dobrobit svoje djece.

 

Žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu 2020.

Jasen Boko, dramaturg

Sanja Vidan, glumica GKL-a Split

Ivana Vuković, dramska spisateljica