Dramski tekstovi

O nama

30.09.2018.

Internetska stranica Hrvatske drame za djecu pokrenuta je 2018. godine u svrhu dodatnog poticanja hrvatskog kazališnog i dramskog stvaralaštva za djecu.

Gradsko kazalište lutaka Split je 2008. utemeljilo Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić. Iste godine raspisalo je i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Od tada ga objavljuje svake godine, te je do programa Festivala.

Gradsko kazalište lutaka Split do sada je izdalo dva tiskana Zbornika nagrađenih tekstova, prvi za razdoblje od 2009. do 2011. i drugi za razdoblje od 2012. do 2014., a treći po redu Zbornik za razdoblje od 2015. do 2017. izašao je u online verziji na stranicama www.gkl-split.hr/marulic.

Kao logični nastavak nastala je internetska stranica Hrvatske drame za djecu kojoj je cilj, kao i Festivala Mali Marulić i Natječaja za najbolji dramski tekst, poticanje domaćeg dramskog pisma za djecu kao i kazališne produkcije temeljene na domaćoj dramskoj i književnoj literaturi.

Objavljivanje dijela na internetskoj stranici Hrvatske drame za djecu dramske tekstove učinit će još dostupnijima i skratiti put do kazališnih pozornica, a to je i dodatna motivacija hrvatskim autorima (dramaturzima, piscima) da pišu za kazalište za djecu.  

Osim na Natječaju nagrađenih tekstova na internetskoj stranici Hrvatske drame za djecu bit će objavljeni i dramski tekstovi koji su dobili preporuku žirija te dramski tekstovi za djecu s izrazitom umjetničkom vrijednošću.